5 tips: zo voorkom je identiteitsfraude op vakantie

Tip 1: de situatie uitleggenLeg rustig en beleefd uit waarom je liever je paspoort niet afgeeft en niet wilt dat de camping of het hotel je paspoort in handen krijgt. Om in drukke periodes zoveel mogelijk vakantiegangers te helpen, kan het voorkomen dat er wordt gevraagd of ze jouw paspoort of identiteitsbewijs een tijdje mogen houden om later je gegevens te noteren.

Wat dan? Geef aan dat je, zeker in het buitenland, ten alle tijden je paspoort bij je moet hebben om jezelf te identificeren, dus dat het niet handig is dat hij bij de receptie blijft liggen. Ook al is het maar voor één dag of een aantal uur.

Tip 2: gegevens overschrijvenNatuurlijk heeft de medewerker nog steeds jouw gegevens nodig. Je kunt aanbieden dat ze alleen de benodigde informatie mogen overschrijven. Vertrouw je dat niet? Vraag dan of je zelf de gegevens mag noteren op het formulier.

Tip 3: maak een kopieWerkt dit ook niet? Dat kan natuurlijk. Gelukkig kun je fraude nog steeds tegengaan. Als de medewerker erop staat een kopie te maken van jouw gegevens, desnoods gelijk ter plekke, kun je jezelf nog steeds beschermen. Zorg dat je een kopie bij je hebt waarop je BSN-nummer al is weggekrast of dat je paspoort in een speciaal hoesje zit waarin de belangrijkste gegevens afgeschermd worden.

Heb je dit allebei niet? Zorg dan dat je de kopie gelijk te zien krijgt en kras handmatig je BSN-nummer door.

Tip 4: download de KopieID appHulp nodig bij het maken van een kopie van je paspoort? Dan is er de KopieID app van de Rijksoverheid. In deze app zie je precies welke gegevens je moet doorstrepen en kun je een watermerk op je kopie zetten. De app downloaden? Dat kan hier voor iOS en hier voor Android.

Tip 5: alles noterenHet kan natuurlijk zomaar dat de receptioniste ook hiermee niet akkoord gaat. Dan rest er nog een laatste optie. Noteer alle gegevens van het bedrijf en de persoon die je helpt. Mocht er fraude gepleegd worden met jouw gegevens, kun je direct in actie komen met de benodigde gegevens. Het is niet ideaal, maar wel een goede laatste optie.