Algemeen

Wanneer uw vakantie anders loopt dan gepland, dan is het handig om te weten wat uw rechten zijn.

Europese Consumenten Centra een nieuwe versie van de unieke mobiele applicatie: ECC-Net Travel App. De nieuwe versie van deze mobiele applicatie ondersteunt de Europese consument bij het reizen in het buitenland.

Iets gekocht op vakantie dat kort daarna stuk is gegaan? Problemen met een huurauto of een accommodatie? Vertraging met het vliegtuig? Wanneer uw vakantie anders loopt dan gepland, dan is het handig om te weten wat uw rechten zijn. Nog beter is, wanneer u het ook kunt zeggen!

De App is een onmisbare reisgenoot wanneer u binnen de EU, IJsland en Noorwegen reist: de App helpt u om te gaan met moeilijke situaties op uw vakantie in het buitenland en maakt het mogelijk om uw rechten in de taal van het land van bestemming voor handen te hebben. De App biedt juridische informatie en ondersteuning in 23 EU-talen plus Noors en IJslands.

De App is gratis en werkt off line om roaming kosten te vermijden. Het is beschikbaar voor mobiele apparaten met iOS, Android en Microsoft Windows en kan via de volgende links gedownload worden:

Google Playstore (Android)

Apple app store (iOS)

Windows Store (Microsoft)

FAQ

5 tips: zo voorkom je identiteitsfraude op vakantie

Tip 1: de situatie uitleggenLeg rustig en beleefd uit waarom je liever je paspoort niet afgeeft en niet wilt dat de camping of het hotel je paspoort in handen krijgt. Om in drukke periodes zoveel mogelijk vakantiegangers te helpen, kan het voorkomen dat er wordt gevraagd of ze jouw paspoort of identiteitsbewijs een tijdje mogen houden om later je gegevens te noteren.

Wat dan? Geef aan dat je, zeker in het buitenland, ten alle tijden je paspoort bij je moet hebben om jezelf te identificeren, dus dat het niet handig is dat hij bij de receptie blijft liggen. Ook al is het maar voor één dag of een aantal uur.

Tip 2: gegevens overschrijvenNatuurlijk heeft de medewerker nog steeds jouw gegevens nodig. Je kunt aanbieden dat ze alleen de benodigde informatie mogen overschrijven. Vertrouw je dat niet? Vraag dan of je zelf de gegevens mag noteren op het formulier.

Tip 3: maak een kopieWerkt dit ook niet? Dat kan natuurlijk. Gelukkig kun je fraude nog steeds tegengaan. Als de medewerker erop staat een kopie te maken van jouw gegevens, desnoods gelijk ter plekke, kun je jezelf nog steeds beschermen. Zorg dat je een kopie bij je hebt waarop je BSN-nummer al is weggekrast of dat je paspoort in een speciaal hoesje zit waarin de belangrijkste gegevens afgeschermd worden.

Heb je dit allebei niet? Zorg dan dat je de kopie gelijk te zien krijgt en kras handmatig je BSN-nummer door.

Tip 4: download de KopieID appHulp nodig bij het maken van een kopie van je paspoort? Dan is er de KopieID app van de Rijksoverheid. In deze app zie je precies welke gegevens je moet doorstrepen en kun je een watermerk op je kopie zetten. De app downloaden? Dat kan hier voor iOS en hier voor Android.

Tip 5: alles noterenHet kan natuurlijk zomaar dat de receptioniste ook hiermee niet akkoord gaat. Dan rest er nog een laatste optie. Noteer alle gegevens van het bedrijf en de persoon die je helpt. Mocht er fraude gepleegd worden met jouw gegevens, kun je direct in actie komen met de benodigde gegevens. Het is niet ideaal, maar wel een goede laatste optie.

Op de hoogte blijven van het reisadvies van Buitenalndse zaken?

 

Met de 24/7 BZ Reis app gaat u goed voorbereid op reis. U krijgt, ook tijdens uw reis, actuele reisadviezen. En u hebt met 1 druk op de knop contact met ons contactcenter. 24 uur per dag, 7 dagen per week.

De 24/7 BZ Reis app bevat:

 • actuele reisadviezen, zodat u weet welke veiligheidsrisico's u loopt in bepaalde landen;
 • informatie over wat u kunt doen bij noodgevallen, bijvoorbeeld als u uw paspoort verliest;
 • contactgegevens van alle Nederlandse ambassades, consulaten en honorair consuls;
 • direct contact met het contactcenter van BZ, 24 uur per dag, 7 dagen per week;
 • nieuwsberichten wanneer er een crisis is;
 • algemene informatie tijdens grote evenementen;

24/7 BZ Reis app downloaden

De app is te downloaden in Google Play en de App Store:

24/7 BZ Reisapp voor Android;24/7 BZ Reisapp voor iPhone en iPad.

Heeft u te maken gehad met vertraging of annulering? Hebt u bijzondere behoeften omdat u minder mobiel bent? Als vliegtuig-, trein-, boot- of buspassagier heeft u bepaalde rechten als u in de EU reist.

Klik hier voor de Google app of iPhone

Vaak sta je in het buitenland en weet je niet direct antwoord op de vraag wat je nu wel/ niet of beperkt in Nederland mag invoeren. Check dit met de volgende apps of klik hier voor de site.

Google Play

App Store

Klachten worden afgehandeld volgens de ANVR Reisvoorwaarden. Op www.anvr.nl kunt u deze nalezen. Klachten dienen binnen één maand na thuiskomst schriftelijk ingediend te worden bij de touroperator. Na deze termijn wordt een klacht in principe niet meer in behandeling genomen. U ontvangt een ontvangstbevestiging en uw klacht wordt onderzocht. Binnen 4-8 weken ontvangt u een antwoord.

De accommodatieomschrijvingen op deze website worden geleverd door de touroperator. Mocht u na aankomst in uw accommodatie niet tevreden zijn, omdat de accommodatie volgens u niet voldoet aan de beschrijving op onze site, dan dient u zich binnen 24 uur persoonlijk te melden bij de reisleiding ter plaatse. De reisleiding zal zijn uiterste best doen uw probleem binnen 24 uur naar tevredenheid op te lossen. Lukt dit niet, vraag dan een afschrift van uw klachtmelding en neem na thuiskomst zo snel mogelijk contact op met uw reisbureau.

Dit kan verschillen per luchtvaartmaatschappij. Maar over het algemeen is het zo dat er per betalende passagier maximaal 20 kilo aan bagage meegenomen mag worden. Het gewicht van handbagage wordt niet meegeteld. In de cabine mag u over het algemeen één stuk handbagage meenemen van maximaal 5 kilo. De handbagage mag in ieder geval nooit groter zijn dan 55x40x20 cm . De voor u van toepassing zijnde regels worden door de luchtvaartmaatschappij waar u mee vliegt bepaald en met uw reisbescheiden meegestuurd. Heeft u vragen hierover, neem dan contact op met onze medewerkers of de luchtvaartmaatschappij.

Alleen lichtgewicht (ongeveer 5 kg), inklapbare buggy's zullen bij de gate geaccepteerd worden. Overige wagens, strollers en buggy's worden bij de check-in balie ingenomen.

Op vrijwel elke vakantiebestemming is reisleiding van de touroperator aanwezig. De contactgegevens worden over het algemeen door de touroperator bij de reisbescheiden meegestuurd.

Zijn de diensten en service van de lokale reisleiding niet in het pakket inbegrepen, dan worden de mogelijke extra kosten doorbelast. Immers u heeft hier dan zelf voor gekozen. In noodgevallen zal de reisleiding/ vertegenwoordiging van de reisorganisatie u te allen tijde ten dienst staan.

Veelvuldig wordt er op kleinere bestemmingen in Europa en buiten Europa gebruik gemaakt van de lokale agentschappen die u in het Engels te woord zullen staan.

 

 

Dat is per accommodatie verschillend. Een familiekamer is meestal 1 grote kamer met meer bedden dan gewoonlijk en met over het algemeen 1 badkamer. Maar ook bestaat deze soms uit 2 kamers, of uit kamers met een verbindingsdeur.

Uw reisbescheiden worden ongeveer 7 dagen vóór vertrek naar het door u opgegeven postadres verstuurd, mits de betaling geheel is voldaan. Heeft u minder dan 14 dagen voor vertrek geboekt, dan wordt er contact met u opgenomen waar u uw reisbescheiden kunt afhalen. U kunt natuurlijk zelf ook altijd contact met ons opnemen hierover. U dient zelf zorg te dragen voor geldige reisdocumenten (paspoort/visum/identiteitskaart).

Er zijn verschillende betaalmethoden mogelijk. Na afronden van het boekingsproces wordt er een overzicht getoond met de beschikbare betaalkeuzemogelijkheden, zoals betalen met creditcard (Visa of Mastercard), via iDEAL ( internetbankieren via uw eigen bank), door middel van een éénmalige machtiging of in sommige gevallen door betaling op rekening. Dit hangt meestal af van de boekingsdatum t.o.v. uw vertrekdatum en de keuze van uw reisbureau.

Wij werken voor de pakketreizen uitsluitend samen met touroperators, die zijn aangesloten bij de Stichting Calamiteitenfonds Reizen. Deze vakanties vallen daarom onder de garantie van het Calamiteitenfonds. Deze garantie houdt dat u: 1. (Een deel van) uw reissom terugkrijgt indien de reis als gevolg van een calamiteit niet of niet volledig uitgevoerd kan worden. 2. De noodzakelijke meerkosten vergoed krijgt, indien als gevolg van een calamiteit de reis aangepast moet worden of indien u vervroegd moeten repatriëren. Kijk voor meer informatie op www.calamiteitenfonds.nl,waar de volledige garantieregeling beschreven staat.

Bij elke getoonde accommodatie wordt de button ‘boeken’ of ‘details aanpassen’ getoond. Wanneer u op de button ‘boeken’ klikt, kunt u de geselecteerde reis in één keer boeken. Wilt u de reisgegevens wijzigen, dan kunt u via ‘details aanpassen’ de reisduur, verzorging, aantal kamers, luchthaven, de vertrekdatum en het aantal personen ingeven. Deze gegevens worden doorgestuurd naar de hoofdcomputer van de reisorganisatie om de beschikbare vertrekmogelijkheden en de juiste totaalprijs op te vragen. Vervolgens vult u uw persoonlijke gegevens in en maakt u uw keuze met betrekking tot de betaling van uw boeking. Tot slot bevestigt u uw boeking.

a, u kunt meerdere kamers of kamertypes voor 1 accommodatie tegelijkertijd boeken. U kunt echter geen aanbiedingskamers combineren met kamers tegen de standaardprijs. Wilt u meerdere accommodaties boeken, dan zult u per accommodatie een aparte boeking moeten maken.

Indien aan het eind van het boekingsproces op uw scherm géén bevestiging met een reserveringsnummer wordt getoond, kan dat verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld als u de betaling niet goed heeft afgerond. Meestal is de reservering dan wel correct bij de touroperator vastgelegd en is er daarom een overeenkomst met u aangegaan. Maak daarom geen nieuwe reservering maar neem zo snel mogelijk contact met ons op om dubbele boekingen te voorkomen.

Zo gauw u beschikbaarheid te zien krijgt bij een door u gekozen vertrekdatum, kunt u een boeking maken.

Nee, het is niet mogelijk om via de site wijzigingen door te voeren in een reeds gemaakte boeking. Hiervoor kunt u contact opnemen met onze medewerkers.

Nee, het is niet mogelijk om uw boeking via de site te annuleren. Dit kan uitsluitend door contact op te nemen met ons reisbureau tijdens de door ons opgegeven openingsuren. Bij annulering buiten deze tijden geldt als annuleringsdatum de eerstvolgende werkdag. In plaats van annuleren, kunt u de mogelijkheid van een "in-de-plaats-stelling" overwegen. U laat dan iemand anders reizen in uw plaats. Lees de informatie hierover in artikel 8 van de ANVR Reisvoorwaarden op www.anvr.nl. De aanmelder (en eventueel de plaatsvervanger) is hoofdelijk aansprakelijk voor de betaling van het nog verschuldigde deel van de reissom. Dat is inclusief de wijzigings- en communicatiekosten, zie artikel 7 en 8 van de ANVR Reisvoorwaarden.

Vanaf 1 april 2007 communiceren de Reisorganisaties totaalprijzen, wat inhoudt dat de meest voorkomende kortingen en toeslagen aan de kant van de touroperators verwerkt zijn in de prijs per persoon. De, in de zoekresultaten, getoonde prijzen zijn over het algemeen gebaseerd op de laagste totaal prijs op basis van 2 personen in een gedeelde 2 persoonskamer. Aangezien er tijdens het boekingsproces een aantal keuzes door u gemaakt kunnen worden m.b.t vluchten, kamertypes, bezetting, kinderleeftijden en verzorgingstypes, kunnen deze prijzen wijzigen t.o.v. de oorspronkelijk getoonde prijs. De op uw boekingsoverzicht getoonde prijzen zijn echter de actuele prijzen. Deze komen rechtstreeks uit de hoofdcomputer van de reisorganisatie aangevuld met additionele producten en services die mogelijk door u zijn gekozen, zoals bijvoorbeeld verzekeringen. Conform de ANVR voorwaarden zullen wij u tevens bemiddelingskosten in rekening brengen. Ook deze kosten worden vertoond op het boekingsoverzicht.

Ja, op een aantal van de aangeboden vakanties is kinderkorting van toepassing. Deze kortingen worden getoond nadat u ook de kinderleeftijden heeft ingevuld op de reizigerspagina tijdens het boekingsproces . Op de overzichtpagina/kassabon is de kinderkorting aangegeven indien deze door de touroperator wordt verleend.

Accommodaties zijn door middel van sterren ingedeeld in categorieën. Dit gebeurt op basis van de officiële klassenindeling per land of eiland, volgens de meest actuele stand. Dit houdt tevens in dat u op grond van deze indeling, hotels in verschillende landen niet met elkaar kunt vergelijken. In onderstaand lijstje kunt u zien welke categorieën van toepassing kunnen zijn. Uitgangspunt hierbij is de officiële klassenindeling per land. In sommige gevallen kan een touroperator hiervan afwijken en een eigen beoordeling geven. Hierdoor ontstaan ook de ½ sterren die u soms zult tegenkomen. ***** Luxe, eersteklas hotel of pension **** Eersteklas hotel of goed pension *** Middenklasse hotel of goed pension ** Eenvoudig middenklasse hotel of pension * Eenvoudig hotel of pension

Een vakantiewoning mag alleen bewoond worden door het aantal personen dat in de boeking vermeld wordt. Bovendien geldt voor hotelkamers, appartementen en vakantiewoningen een maximaal aantal personen (baby’s worden ook meegerekend) per accommodatie. Dit aantal mag niet overschreden worden.

Indien u een vliegreis boekt inclusief accommodatie, dan is het vervoer van de luchthaven naar uw vakantiebestemming over het algemeen inbegrepen tenzij anders is aangegeven. Bij stedenreizen waarbij flexibele vertrekdata gelden, is het vervoer meestal niet inbegrepen.

Controleer of alle verplichte velden zijn ingevuld. Als er geen contact kan worden gemaakt met de hoofdcomputer, gebruik dan de mogelijkheid om ons een bericht te sturen. Gegevens staan vermeld onder “contact”. Een medewerker neemt vervolgens telefonisch of per e-mail contact met u op.

Bij een groot aantal accommodaties kunt u All Inclusive boeken. Dat betekent dat naast volpension (ontbijt, lunch en diner) allerlei extra’s worden geboden. Dit kan variëren van gratis lokale (non alcoholische) drankjes en snacks tot het gebruik van (sport)faciliteiten. De samenstelling van een All Inclusive arrangement verschilt per accommodatie.

U heeft een boeking gemaakt wanneer u akkoord bent gegaan met de algemene voorwaarden en de ANVR voorwaarden en op de definitief boeken knop heeft gedrukt. U ontvangt direct per e-mail een bevestiging van de boeking met alle belangrijke gegevens. Nadat u het online betaalproces heeft afgerond wordt op uw scherm ook een bevestiging getoond met daarin een reserveringsnummer. Wij raden u aan deze bevestiging uit te printen, zodat u dit altijd bij de hand heeft.

Regels voor handbagage

Voor alle vliegtuigpassagiers, die vertrekken van – of overstappen op een luchthaven binnen de Europese Unie (EU), gelden regels voor wat meegenomen mag worden in de handbagage. Zo is het meenemen van gevaarlijke stoffen en voorwerpen die een gevaar kunnen vormen voor de passagiers, bemanning of de veiligheid van het vliegtuig niet toegestaan. Andere artikelen, zoals vloeistoffen en gels, mogen alleen onder bepaalde voorwaarden mee genomen worden in de handbagage.Verboden handbagage Sommige artikelen zijn verboden om als handbagage in het vliegtuig mee te nemen. Deze zijn vermeld in een Lijst Verboden Goederen Handbagage die is opgesteld door de EU. Aan deze lijst kunt u geen rechten ontlenen. De beveiligingsmedewerker behoudt altijd het recht om alsnog vanwege veiligheidsredenen een artikel te weigeren.Vloeistoffen en gelsWilt u uw eigen shampoo meenemen als handbagage? Of heeft u uw lenzenvloeistof nodig in het vliegtuig? Vloeistoffen en gels kunnen alleen in uw handbagage mee onder de volgende voorwaarden:

 • Vloeistoffen en gels zitten in verpakkingen van maximaal 100 ml (zie voor de volledige voorwaarden de regels voor handbagage)
 • Verpakte vloeistoffen en gels zitten in één doorzichtig en hersluitbaar plastic zakje van maximaal één liter
 • Elk persoon reist met maximaal één plastic 1-literzakje
 • Medicijnen, dieetvoeding en babyvoeding, aantoonbaar nodig tijdens de reis, zijn toegestaan
 • Voor transfer passagiers die overstappen op Schiphol geldt dat zij hun taxfree aankopen, gedaan op de luchthaven van vertrek of in het vliegtuig, mee mogen nemen op hun transfervlucht. Bij de securitycontrole dient u deze apart aan te bieden in de originele verzegelde tas met daarin ook de bon.

Dit geldt voor alle passagiers die vertrekken van, of overstappen op, een luchthaven binnen de Europese Unie.Neemt u vloeistoffen, gels of spuitbussen mee of koopt u deze vóór het inchecken en heeft u deze niet nodig aan boord? Dan adviseren wij u deze in uw ruimbagage te stoppen.Gekocht op SchipholAlles wat u op Schiphol na de paspoortcontrole heeft gekocht, mag met u meevliegen. U kunt uw aankopen gewoon meenemen als handbagage. Wel gelden speciale regels voor vloeibare stoffen.Speciale voorwaarden voor gekochte vloeistoffen en gels 

 • Als u op een volgende luchthaven nog een overstap heeft, moeten de vloeistoffen en gels door de taxfree winkel of aan boord voor u zijn verpakt en verzegeld.
 • De vloeistoffen of gels zijn aantoonbaar op de dag van de vliegreis gekocht

Gekocht op een andere luchthaven of in het vliegtuigPassagiers die overstappen op Schiphol mogen vloeibare artikelen die zij hebben gekocht op de luchthaven van vertrek of in het vliegtuig meenemen op de volgende vlucht. Bij een securitycontrole moeten deze in de originele verzegelde tas worden aangeboden, met daarin ook de bon. De originele verzegelde tas moet voldoen aan de ICAO-regels.Vliegt u naar Australië?Voor sommige landen gelden speciale regels:

 • Vliegt u vanuit Schiphol naar Australië en stapt u over in Singapore of Kuala Lumpur, dan wordt u geadviseerd om taxfree gekochte vloeistoffen, gels of spuitbussen indien mogelijk na de douanecontrole in uw ingecheckte bagage te vervoeren.

Per ongeluk iets verkeerds ingepakt?Heeft u  per ongeluk uw (nagel)schaar in uw handbagage gepakt? Dan kunt u deze  nog voor het inchecken in uw ruimbagage doen. Is dat niet meer mogelijk dan kunt u het artikel inleveren bij de beveiligingsbeambte. U kunt tegen betaling de artikelen ook laten versturen. Daarvoor kunt u terecht bij de servicepunten in de Vertrekhallen. Bij twijfel bellenIndien u twijfelt of u bepaalde goederen mag meenemen, dan kunt u ook bellen met: 0900 01 41 (lokaal tarief). Bij twijfel over chemische/ontvlambare stoffen kunt u bellen met de Inspectie Leefomgeving en Transport. Dit kan tijdens kantooruren op nummer +31(0)88 489 00 00.

Voor baby’s geldt een afwijkende bagagevrijdom. Dit is geheel afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij waarmee gevlogen wordt. Onderstaand de regels van een aantal maatschappijen: Transavia: 10 kilo Iberworld: 0 kilo Thomas Cook: 20 kilo Turkse maatschappijen: 0 kilo. Aanvullende informatie kunt u vinden op de websites van de luchtvaartmaatschappijen.

Waarom kan je beter een vliegticket kopen bij TravelXL?

Uiteraard vliegtickets kun je op vele manieren kopen. Via het reisbureau, maar ook via websites, per telefoon, email of rechtstreeks bij de luchtvaartmaatschappij. Veel aanbieders en airlines maken hier reclame voor. Toch is het verstandiger om je vliegticket bij TravelXL (Travelcenter of reiswebsite) te kopen. Waarom lees je hieronder.

De TravelXL voordelen:

Zeer grote en objectieve keuzeTravelXL biedt je de keus uit tientallen luchtvaartmaatschappijen. Zeker bij een vliegreis met een tussenstop biedt TravelXL je heel veel keus en vaak tegen een lagere vliegticket prijs. Zo zal een airline zelf nooit adviseren een andere airline te kiezen; wij doen dat wel!

Hotel + vlucht + auto boeken?

Dan zit je helemaal goed bij TravelXL. Wij beschikken namelijk over speciale vliegtarieven die bij de samenstelling van een pakketreis(hotel + vlucht of autohuur + vlucht) extra voordelig zijn. Alle Travelcenters beschikken hierover en stellen samen met jou zo'n pakketreis samen. Of kijk op onze site onder < Stel zelf samen> 

Advies TravelXL adviseert je objectief welke airline het meest verstandig is en waar je eventueel het beste kunt overstappen. Een goedkoop vliegticket kan, door een flinke toeslag op je bagage, of onhandige vertrektijd, of aankomend en vertrekkend op een luchthaven waar je lang in een bus moet zitten om in de stad te komen, toch duur uitvallen. Wij weten ook van de kleine lettertjes. Met onze geavanceerde computersystemen kunnen wij dit voor jou uit zoeken. Makkelijk betalenBij TravelXL maak je zelf uit hoe te betalen contant, pin of Ideal. Gemakkelijk en goedkoop.

Verzekering bij faillissement airlineLuchtvaartmaatschappijen gaan regelmatig failliet. Lastig als je terug naar huis wilt en er is geen vlucht en je maar moet zien om thuis te komen. Want airlines geven geen garanties. Voor slechts €6,- per ticket kan je bij TravelXL hiervoor verzekeren.

Jouw reis loopt anders dan geplandJe mist je vlucht of je wilt(als je zo'n ticket hebt geboekt waar dat mogelijk is) je geld terug, omdat je je vlucht moest annuleren of de geboekte airline wijzigt de dag van vertrek of tijden. In die gevallen kan het TravelXL Travelcenter je helpen om bijvoorbeeld een andere vlucht te boeken. Ook is het handig te weten dat, als je in het buitenland bent of bij grote calamiteiten als er bijvoorbeeld een vulkaan en aswolk boven IJsland hangt, je ons kan bereiken. Want dan zijn airlines vrijwel niet te bereiken.

Hulp bij klachtenNatuurlijk geeft TravelXL je adviezen wat te doen als je vlucht niet vertrekt of veel te laat aankomt. Zo heb je in bepaalde gevallen recht op een vergoeding van de luchtvaartmaatschappij. Of heb je klachten over je vlucht of over verlies/beschadiging van je koffers. In al deze gevallen kan TravelXL je helpen, wat zeker bij buitenlandse airlines een groot voordeel is.

Eerlijke voorwaardenTravelXL hanteert de eerlijke ANVR-Boekingsvoorwaarden die met de Consumentenbond zijn overeengekomen. Redelijke voorwaarden en als je een klacht hebt over het boeken en we komen er samen niet uit, dan kan je hiermee naar de Geschillencommissie Reizen.

Je vlucht en meerBij TravelXL boek je niet alleen je vlucht, maar zo kunnen wij ook alles erom heen boeken! Altijd tegen minimaaldezelfde prijs maar vaak zelfs beter als je zelf direct een hotel, een reisorganisatie, autoverhuurder wilt boeken! Bovendien checken we of het niet beter en voordeliger kan met een 'all-in' pakket dat wij zelf samenstellen. Zo ben je ervan verzekerd dat je bij TravelXL altijd de beste deal krijgt.  

 

 

Vliegt u transavia.com? wilt u extra beenruimte, of wilt u er zeker van zijn dat u met uw hele reisgezelschap bij elkaar zit? Reserveer dan nu alvast uw stoel! Dan heeft u voor de meeste reisorganisaties de mogelijkheid om vanaf 3 weken voor vertrek tot uiterlijk 48 uur voor geplande vertrektijd van de vlucht tegen een vergoeding te reserveren.

Voor vluchten met vluchtnummers 0 t/m 1999 is het mogelijk een stoel te reserveren. Op vluchten met een vluchtnummer tussen 5000 t/m 6999 is het niet mogelijk een stoel te reserveren. Een vluchtnummer wordt voorafgegaan door de letters HV.

Indien de door u geboekte reisorganisatie niet op de lijst staat, en u heeft wel geboekt via een touroperator, is deze service niet voor u beschikbaar.

U kunt aan uw touroperatorreserveringsnummer maar eenmalig een aanvullende dienst van transavia.com(zoals stoelreservering en/of het boeken van bijzondere bagage) koppelen. Stoelreservering is daarom alleen mogelijk als u nog niet eerder een reservering voor een aanvullende dienst heeft gemaakt.

Klik hier als u hiervan gebruik wilt maken.

 Reserveer nu uw stoel aan boord

Bij transavia.com kunt u uw eigen stoel kiezen bij het inchecken. Wilt u echter zeker zijn van een bepaalde stoel, dan biedt transavia.com de mogelijkheid deze stoel tegen een vergoeding te reserveren.

 • Stoelreservering is mogelijk vanaf 3 weken tot uiterlijk 48 uur voor vertrek.
 • U kunt aan uw touroperatorreserveringsnummer maar eenmalig een aanvullende dienst van transavia.com (zoals stoelreservering en/ of het boeken van bijzondere bagage) koppelen. Stoelreservering is daarom alleen mogelijk als u nog niet eerder een reservering voor een aanvullende dienst heeft gemaakt.

stoelreservering

 

 

Reiscomfort bij TUIfly boekt u bij TravelXL

Vliegen zoals u dat wilt, het kan bij TUIfly. U kiest op alle vluchten uw eigen zitcomfort en service. Ook kunt u 3 weken tot 48 uur voor vertrek diverse services bijboeken. Zo reserveert u alvast een stoel naar keuze of het Persoonlijk Entertainment programma. De TUIfly Services boekt u online of via uw reisbureau.

Direct services bijboeken

Maaltijden aan boord

1261

Ze staan al voor u klaar op al onze vluchten: lekkere snacks, complete maaltijden en drankjes. Kies maar wat u wenst!

Maaltijden


 • Gratis maaltijd op vluchten naar verre bestemmingen. TUI Café voor drankje en snack tegen betaling. Dieetwensen doorgeven is geen probleem

Europese- en Middellandse Zee bestemmingen

Zin in iets lekkers? Aan boord op vluchten van en naar Europese- en Middellandse Zee bestemmingen bestelt u tegen betaling iets uit ons TUI Café.

Bekijk de Europese- en Middellandse Zee bestemmingen »

Verre bestemmingen

Onderweg van en naar een verre bestemming, serveren wij gratis een warme maaltijd met een glaasje water. Zin in meer drankjes of een snack? Tegen betaling kunt u deze bestellen aan boord. Voor passagiers in Star Class of Premium is deze service gratis.

Let op: vluchten van/naar Gambia, Senegal, Dubai en Kaapverdië vallen onder de maaltijdservice van Europese- en Middellandse Zee bestemmingen.

Speciale wensen

Volgt u een dieet of wilt u een speciale maaltijd, bijvoorbeeld vanwege uw religie? Op vluchten naar onze verre bestemmingen kunt u al uw wensen aangeven. Wij zorgen voor een aangepaste maaltijd als u uw verzoek drie werkdagen van te voren hebt doorgegeven. Dit kan via TravelXL of ons Contact Center, 0900-8847, 70 ct. per gesprek.

Bekijk het TUI Café assortiment » Bekijk de Europese- en Middellandse Zee bestemmingen en verre bestemmingen van TUIfly »

Reiscomfort bij TUI

Vliegen zoals u dat wilt, het kan bij TUI. U kiest op alle vluchten uw eigen zitcomfort en service. Ook kunt u 3 weken tot 48 uur voor vertrek diverse services bijboeken. Zo reserveert u alvast een stoel naar keuze of het Persoonlijk Entertainment programma. De TUIfly Services boekt u online of via uw reisbureau.

Direct services bijboeken

Zitcomfort

Meer beenruimte en service

Stoelreservering

Kies zelf waar u zit

Inchecken

Alles over inchecken

Bagage

Van hand- en ruimbagage tot speciale bagage en overbagage. Wat mag u wel en niet meenemen?

Meer informatie »

Maaltijden

Afhankelijk van uw bestemming serveren wij een gratis maaltijd of kunt u tegen betaling een keuze maken uit het TUI Café.

Meer informatie »

Entertainment

voor 7,50

De tijd vliegt met het Persoonlijk Entertainment Programma van TUI op verre vluchten. Op andere vluchten is er standaard entertainment.

Meer informatie »

TUI Cloud

Maak aan boord gratis gebruik van de TUI Cloud, op uw eigen tablet, telefoon of laptop. Een interactief platform met nieuws, vermaak en reisinformatie.

Meer informatie »

Schiphol Lounge

voor 22,-

Uw verre vakantie begint al op Schiphol als u in de Lounge geniet van een hapje en drankje, internet, kranten en tijdschriften.

Meer informatie »

DuoSeat

vanaf 25,-

Geen zin in buren? Reserveer de stoel naast uw eigen stoel en geniet van extra ruimte en comfort tijdens de vlucht.

Meer informatie »

Parkeren

U parkeert veilig en voordelig in de TUI Parking op 5 minuten afstand van Schiphol, met gratis shuttle service.

Meer informatie »

Vliegen met kinderen

Gaat u vliegen met kinderen of gaan uw kinderen alleen op reis? Bekijk dan de service van TUI en onze reistips.

Meer informatie »

Mobiliteitsbeperking

Reist u met een rolstoel of heeft u andere begeleiding nodig op het vliegveld? TUI helpt u verder.

Meer informatie »Wilt u meer weten? Neem dan contact op met een van onze meer dan 60 Travelcenters overal in Nederland.

Internationale reizigers die onder het Visa Waiver Programma (VWP) naar de Verenigde Staten willen reizen, vallen onder verscherpte veiligheidsmaatregelen en dienen administratiekosten te betalen. Alle reizigers die voor toestemming in aanmerking komen die onder het Visa Waiver Programma naar de Verenigde Staten willen reizen, dienen een aanvraag voor toestemming te doen en dan de kosten te betalen met behulp van het volgende proces. Als u op de volgende link klikt krijgt u een formulier te zien dat u dient in te vullen.

Aanvraagformulier Nederlands.

De kosten van circa $ 14,- per persoon kunt u uitsluitend met een creditcard betalen. Houdt deze dus bij de hand. Het is voldoende als u de met een rood sterretje aangegeven items invult. De geldigheid van  de toestemming is 2 jaar.

TIP: er zijn vele bedrijven die hiervoor hun diensten aanbieden. De kosten voor deze bemiddeling kunnen hoog oplopen, terwijl u dit eenvoudig zelf kunt activeren.

Om het u makkelijker en sneller te maken uw koffers in te checken, biedt de luchthaven Schiphol u de mogelijkheid dit nu zelf te doen. Dit scheelt u wachttijd en maakt het reizen een stuk minder gestrest. Op een korte video kunt u zelf ontdekken hoe eenvoudig dat gaat.

Klik hier voor de video "Zelf makkelijk en snel bagage inchecken". 

Lees altijd de ANVR-consumentenvoorwaarden goed door. Klik hier.

Per 01 april 2016 zijn een groot aantal voorwaarden gewijzigd. Onderstaande links geven hierover (indien bekend en en aangeleverd) per reisorganisator alle informatie. TravelXL gaat er hierbij vanuit dat u hierop bent gewezen, hiervan kennis heeft genomen en geaccepteerd op het moment dat u bij een van de 60 Travelcenters, bij een van onze mobiele Travelplanners van TravelXL@Home of online uw reis heeft geboekt.

Consumentenvoorwaarden

Consumentenbrochure

Vervoersvoorwaarden

Uw vakantie verdient TravelXL!

Klik hieronder en u leest in onze virtuele brochure alle voordelen die TravelXL u biedt. Zowel de voordelen van het boeken via een van onze Travelcenters als ook de mogelijkheden van het boeken van onze website. Uiteraard vind u bij onze Travelcenters ook een gedrukte versie van deze brochure.

Veel leesplezier! Klik hier.

Alle details over de bagage, de regels, handbagage, hoe in te checken op Schiphol, etc. kunt u lezen op de volgende handige link.

Klik hier voor meer details over bagage informatie.

Gewijzigd bagagebeleid KLM in Europa

Met ingang van 22 april a.s. (dit geldt dus voor alle vertrekkende passagiers vanaf 22 april waarvan de tickets vanaf 22 april geprint zijn) berekent de KLM in de Economy Class, voor iedere reiziger met een eigen zitplaats, kosten voor het meenemen van (ruim-) bagage. In de regel betreft dit passagiers vanaf 2 jaar, maar het zouden ook baby’s met een eigen geboekte zitplaats kunnen zijn. Dit KLM bagagebeleid is van toepassing op vluchten naar Europese bestemmingen. Het meenemen van uitsluitend handbagage (momenteel 12 kg en 1 stuks per persoon) blijft gratis. Alle actuele informatie hieromtrent vindt u onder http://www.klm.com/travel/nl_nl/campaigns/baggage/index.htm ¹. De overige bepalingen van overbagage blijven gelden in het geval u meer dan 1 koffer van maximaal 23 kilo meeneemt. Voor de meest actuele informatie over toegestane afmetingen en gewichten van bagage willen wij u ook verwijzen naar de website van KLM, waar onder http://www.klm.com/travel/nl_nl/prepare_for_travel/baggage/all_about/index.htm één en ander wordt toegelicht.Kosten voor het meenemen van (ruim-) bagage kunnen worden vermeden als de klant, in het geval van 1 koffer van maximaal 23 kilo per persoon:

 • Flying Blue deelnemer is. Indien u nog geen deelnemer bent aan het Flying Blue programma van KLM, kunt u zich tot de dag van vertrek alsnog voor aanmelden. Hiervoor verwijzen wij u naar de eerst genoemde link hierboven. Op de betreffende pagina leest u onder het kopje ‘U kunt 1 koffer kosteloos inchecken’; de mogelijkheid om zich online te registeren. U dient zich voor iedere persoon van uw reisgezelschap, die een koffer wenst mee te nemen, aan te melden. Iedere deelnemer dient te beschikken over een eigen e-mail adres. Deelname aan het Flying Blue programma is kosteloos en het verplicht tot niets. Uiteraard kunt u zich na afloop van de reis, via de website van KLM, altijd weer als deelnemer uitschrijven.

U mag ook 1x koffer van maximaal 23 kilo per persoon meenemen als u:- BlueBiz deelnemer bent

 • - Zeeman of missionaris
 • - Sky Team Elite member is
 • - Naar Italië / Turkije / Georgië / Oekraïne / Rusland of Wit-Rusland reist

In alle overige gevallen bedragen de kosten voor het meenemen van (ruim-)bagage:Kosten per enkele reis per koffer

  €15,- per persoon per enkele reis (€30,- op retourbasis) voor één koffer van maximaal 23 kilo, als u de koffer(s) voor vertrek aanmeldt via

www.klm.nl onder‘Mijn reis of ervoor kiest dit bij het online inchecken te doen. Bij‘Mijn reis is dit mogelijk voor zowel heen- als terugreis. Bij online inchecken alleen per enkele reis (voor de terugreis dient u dit op de bestemming opnieuw te doen).

 • €30,- per persoon per enkele reis (€60,- op retourbasis) voor één koffer van maximaal 23 kilo, als u de koffer bij check in op de luchthaven (zowel via balie als de self service automaten) aanbiedt.

Reizen met kinderen

Vaders en moeders, met een andere achternaam dan hun kinderen, hebben soms problemen bij de persoonscontrole op een luchthaven als zij alleen met hun kind reizen.

Bij een reis binnen het Schengengebied (de meeste Europese landen) is er geen persoonscontrole. Naar of vanuit een niet-Schengenland is die controle er wel. De Koninklijke Marechaussee moet bij minderjarigen nagaan of de begeleidende volwassene het ouderlijk gezag heeft. Dit speelt vooral als een kind met slechts 1 volwassene reist en er ernstige redenen zijn om te kijken of er geen sprake is van het onwettig onttrekken aan het ouderlijk gezag.

Geen noodpaspoorten bijgeschreven kinderen

De Koninklijke Marechaussee verstrekt geen noodpaspoorten aan bijgeschreven kinderen, tenzij om humanitaire redenen.

Ouders/voogden die geen gehoor gaven aan de oproep om voor hun bijgeschreven kinderen ruim op tijd een eigen reisdocument aan te vragen, kunnen geen beroep doen op de Koninklijke Marechaussee om voor hun kind een noodpaspoort aan te vragen. Er wordt alleen een uitzondering gemaakt als het betreffende kind om humanitaire redenen plotseling moet reizen, bijvoorbeeld vanwege een medische behandeling of voor het bijwonen van een begrafenis van een familielid.

De Koninklijke Marechaussee verstrekt alleen in uitzonderlijke gevallen een noodpaspoort, namelijk wanneer een burger niet in staat was om tijdig een paspoort of identiteitskaart te verkrijgen. In het geval van bijgeschreven kinderen is die gelegenheid er wel geweest, onder meer door gevolg te geven aan de 2 genoemde brieven van de minister van BZK.

Gegevens GBA

In Nederland heeft de Koninklijke Marechaussee toegang tot de gegevens in de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA). Die raadpleegt de marechaussee om vast te stellen hoe het zit met het ouderlijke gezag over een in Nederland wonend kind. Mocht uit de GBA geen duidelijkheid komen, dan kan dit aanleiding zijn tot verder onderzoek. Andere landen hanteren hun eigen regels bij grenscontrole. Nederland heeft daar geen invloed op.

Verklaring ouderlijk gezag

Nederland verwacht niet van ouders dat zij standaard een verklaring bij zich hebben waaruit het ouderlijk gezag blijkt of waaruit blijkt dat het kind de grens over mag. Wel kan documentatie over het ouderlijk gezag voor een vlottere grenspassage zorgen. Zo adviseert de marechaussee ouders om de volgende documenten mee te nemen:

 • verklaring toestemming voor vakantie van de andere ouder (zie voorbeeldformulier NL/ENG);
 • recent uittreksel gezagsregister;
 • recent uittreksel GBA van het kind;
 • kopie van paspoort van toestemminggevende ouder;
 • eventueel uitspraak met betrekking tot gezag en omgang;
 • eventueel het ouderschapsplan;
 • eventueel geboorteakte.

Deze documenten kunnen de marechaussee helpen bij een snellere persoonscontrole.

Eigen paspoort kinderenSinds 26 juni 2012 moet iedereen een eigen reisdocument hebben. Kinderen kunnen niet meer worden bijgeschreven in het paspoort van de ouders of gezaghebber. Bestaande bijschrijvingen zijn niet meer geldig.

Centrum Internationale Kinderontvoering

De marechaussee werkt bij het voorkomen van het ontwettig onttrekken van kinderen aan het ouderlijk gezag samen met het Centrum Internationale Kinderontvoering (CIKO). Twijfelt u over de terugkeer van uw kind na de vakantie, neem dan contact op met het CIKO, voordat u toestemming voor vakantie geeft. U vindt de contactgegevens van het CIKO op www.kinderontvoering.org.

Verwijzingen

 Wijzigingen voorbehouden

 

Gaat u naar Turkije? Dan heeft u een visum nodig. U kunt deze tegen betaling bij aankomst verkrijgen of via deze handige directe linkvoor vertrek, ook een elektronisch visum aanvragen. Bij aankomst in Turkije hoeft u dan niet in de rij te wachten.

 

De bemiddelingskosten voor telefonische boekingen kunnen in sommige gevallen iets hoger zijn dan voor boekingen die via het internet worden gemaakt. Vraag onze Travelcenters naar de details. Voor boekingen gemaakt via deze website worden €15,-  adminstratiekosten doorbelast. Met uitzondering van boekingen voor Corendon en TUI waarvoor een bijdrage van maximaal € 20,- wordt doorbelast door het afhandelenden Travelcente

TravelXL hanteert voor vakantieboekingen die op de website www.travelxl.nl of op websites van reisorganisaties waar u bij de boeking aan heeft gegeven dat u de boeking verder door ons wilt laten afhandelen( kost u weinig extra meer maar is wel erg handig!) €15,-boekings/ reserveringskosten.

Voor vliegtickets die op de website www.travelxl.nl zijn geboekt, worden administratiekosten van slechts € 15,- per ticket in rekening gebracht.

Onze Travelcenters hanteren voor boekingen direct aan de balie gemaakt administratiekosten van circa € 29,50 tot € 39,- per boeking. Dit bedrag behoort tot een van de laagste in Nederland. Bij een reis van gemiddeld 3x personen is dat nog geen €10,- per persoon. Hiervoor krijgt u niet alleen persoonlijk advies maar tevens een TravelXL XL-Prijscheck. Ook kunt u bij eventuele klachten, problemen altijd een gratis beroep doen op onze service.

Onze andere voordelen:

- Zeer grote en objectieve keuze: zeker bij het direct boeken bij een reisorganisatie zal deze nooit adviseren een andere organisatie te kiezen; wij doen dat wel.

- Advies: TravelXL adviseert objectief welke touroperator de beste prijs/ kwaliteit biedt. Met onze geavanceerde computersystemen kunnen wij dit namelijk vergelijken en boeken.

 - Verzekering: Ook reisorganisaties gaan regelmatig failliet. Lastig als je terug naar huis wilt en er is geen vlucht en je maar moet zien om thuis te komen. Vandaar dat wij altijd de juiste verzekering voor u regelen. Bovendien verkopen wij uitsluitend reisorganisaties die bij ANVR en SGR zijn aangesloten opdat u geen risico loopt.

- Problemen onderweg: zijn er problemen onderweg, klachten of wat anders? Ook hier helpen de Travelcenters van TravelXL u bij het vinden van een oplossing en nemen actie. Bijvoorbeeld als er boven IJsland een aswolk hangt of bij stakingen, etc.

 - Eerlijk:  TravelXL hanteert de eerlijke ANVR-Boekingsvoorwaarden die met de Consumentenbond zijn overeengekomen. Redelijke voorwaarden en als je een klacht hebt over het boeken en we komen er samen niet uit, dan kan je hiermee naar de Geschillencommissie Reizen.

 (wijzigingen voorbehouden)

Tot enkele jaren terug waren de kosten van de koffer als je ging vliegen in de ticketprijs inbegrepen. Tijden zijn echter veranderd en moet je zeker bij de lowcost airlines als transavia.com, Vueling, Ryanair, TUIFly en Easyjet voor het meenemen van een koffer extra betalen. Deze kosten zullen ook bij steeds meer airlines worden doorberekend. Check deze per airline of vraag bij boeken.

Regels voor (hand)bagage

Voor alle vliegtuigpassagiers, die vertrekken van – of overstappen op een luchthaven binnen de Europese Unie (EU), gelden regels voor wat meegenomen mag worden in de handbagage. Zo is het meenemen van gevaarlijke stoffen en voorwerpen die een gevaar kunnen vormen voor de passagiers, bemanning of de veiligheid van het vliegtuig niet toegestaan. Andere artikelen, zoals vloeistoffen en gels, mogen alleen onder bepaalde voorwaarden mee genomen worden in de handbagage.Verboden handbagage Sommige artikelen zijn verboden om als handbagage in het vliegtuig mee te nemen. Deze zijn vermeld in een Lijst Verboden Goederen Handbagage die is opgesteld door de EU. Aan deze lijst kunt u geen rechten ontlenen. De beveiligingsmedewerker behoudt altijd het recht om alsnog vanwege veiligheidsredenen een artikel te weigeren.Vloeistoffen en gelsWilt u uw eigen shampoo meenemen als handbagage? Of heeft u uw lenzenvloeistof nodig in het vliegtuig? Vloeistoffen en gels kunnen alleen in uw handbagage mee onder de volgende voorwaarden:

 • Vloeistoffen en gels zitten in verpakkingen van maximaal 100 ml (zie voor de volledige voorwaarden de regels voor handbagage)
 • Verpakte vloeistoffen en gels zitten in één doorzichtig en hersluitbaar plastic zakje van maximaal één liter
 • Elk persoon reist met maximaal één plastic 1-literzakje
 • Medicijnen, dieetvoeding en babyvoeding, aantoonbaar nodig tijdens de reis, zijn toegestaan
 • Voor transfer passagiers die overstappen op Schiphol geldt dat zij hun taxfree aankopen, gedaan op de luchthaven van vertrek of in het vliegtuig, mee mogen nemen op hun transfervlucht. Bij de securitycontrole dient u deze apart aan te bieden in de originele verzegelde tas met daarin ook de bon.

Dit geldt voor alle passagiers die vertrekken van, of overstappen op, een luchthaven binnen de Europese Unie.Neemt u vloeistoffen, gels of spuitbussen mee of koopt u deze vóór het inchecken en heeft u deze niet nodig aan boord? Dan adviseren wij u deze in uw ruimbagage te stoppen.Gekocht op SchipholAlles wat u op Schiphol na de paspoortcontrole heeft gekocht, mag met u meevliegen. U kunt uw aankopen gewoon meenemen als handbagage. Wel gelden speciale regels voor vloeibare stoffen.Speciale voorwaarden voor gekochte vloeistoffen en gels 

 • Als u op een volgende luchthaven nog een overstap heeft, moeten de vloeistoffen en gels door de taxfree winkel of aan boord voor u zijn verpakt en verzegeld.
 • De vloeistoffen of gels zijn aantoonbaar op de dag van de vliegreis gekocht

Gekocht op een andere luchthaven of in het vliegtuigPassagiers die overstappen op Schiphol mogen vloeibare artikelen die zij hebben gekocht op de luchthaven van vertrek of in het vliegtuig meenemen op de volgende vlucht. Bij een securitycontrole moeten deze in de originele verzegelde tas worden aangeboden, met daarin ook de bon. De originele verzegelde tas moet voldoen aan de ICAO-regels.Vliegt u naar Australië?Voor sommige landen gelden speciale regels:

 • Vliegt u vanuit Schiphol naar Australië en stapt u over in Singapore of Kuala Lumpur, dan wordt u geadviseerd om taxfree gekochte vloeistoffen, gels of spuitbussen indien mogelijk na de douanecontrole in uw ingecheckte bagage te vervoeren.

Per ongeluk iets verkeerds ingepakt?Heeft u  per ongeluk uw (nagel)schaar in uw handbagage gepakt? Dan kunt u deze  nog voor het inchecken in uw ruimbagage doen. Is dat niet meer mogelijk dan kunt u het artikel inleveren bij de beveiligingsbeambte. U kunt tegen betaling de artikelen ook laten versturen. Daarvoor kunt u terecht bij de servicepunten in de Vertrekhallen. Bij twijfel bellenIndien u twijfelt of u bepaalde goederen mag meenemen, dan kunt u ook bellen met: 0900 01 41 (lokaal tarief). Bij twijfel over chemische/ontvlambare stoffen kunt u bellen met de Inspectie Leefomgeving en Transport. Dit kan tijdens kantooruren op nummer +31(0)88 489 00 00.

Regels voor ruimbagage

Als u gaat vliegen heeft u met strenge veiligheidscontroles te maken. Deze controles richten zich ook op uw bagage. Uw koffers worden gecontroleerd op gevaarlijke stoffen en voorwerpen. Deze controles vinden plaats via handmatige controle en/of detectieapparatuur bij zowel u als uw ruimbagage en handbagage.

Verboden ruimbagage

Sommige artikelen zijn verboden om mee op reis te nemen. Deze zijn vermeld in een Lijst Verboden Goederen die is opgesteld door de EU. Aan deze lijst kunt u geen rechten ontlenen. De beveiligingsmedewerker behoudt altijd het recht om alsnog vanwege veiligheidsredenen een artikel te weigeren.

Gevaarlijke stoffen meenemen

Aan uw luchtvaartmaatschappij moet u voor vertrek aangeven dat u gevaarlijke stoffen in uw koffers heeft. De maatschappij kan dan de stoffen als gevaarlijke lading vervoeren, speciaal verpakt, geëtiketteerd en met speciale vervoersdocumenten. Ze worden als ruimbagage meegenomen.

Per ongeluk iets verkeerds ingepakt

Sommige goederen en stoffen mag u niet vervoeren in uw handbagage, maar wel in uw ruimbagage. Deze staan vermeld in de Lijst Verboden Goederen Handbagage. Heeft u bijvoorbeeld per ongeluk toch uw (nagel)schaar in uw handtas gepakt? Dan kunt u deze voor het inchecken nog in uw koffer stoppen. Sommige artikelen, zoals grote hoeveelheden vloeistoffen, moet u inleveren bij de beveiligingsbeambte. Andere artikelen kunt u beter tegen betaling laten versturen. Daarvoor kunt u terecht bij de servicepunten in de Vertrekhallen. Dit is niet meer mogelijk bij controle aan de gate.

Bij twijfel bellen

Twijfelt u of u bepaalde goederen mag meenemen, dan kunt u bellen met uw luchtvaartmaatschappij. Bij twijfel over chemische/ontvlambare stoffen belt u met de Inspectie Verkeer en Waterstaat. Dit kan tijdens kantooruren op nummer +31(0)88 489 00 00.

Afwijkende bagage

Schiphol heeft een modern bagagesysteem dat dagelijks tussen 120.000 tot 180.000 koffers verwerkt. Toch kan niet alle bagage door het systeem. Als een bagagestuk bijvoorbeeld te zwaar is, te lang is, of uitstekende delen heeft, noemen we het ‘afwijkende bagage’ of odd size bagage. Deze bagage wordt met de hand verwerkt.  Afwijkende bagage brengt  u naar een speciale ‘odd size’ balie. In de vertrekhallen zijn één of meer van deze balies te vinden. De check-in agent bij de reguliere incheckbalie labelt uw bagage en verwijst u door. Odd size bagage inchecken verlengt de incheckprocedure, houd hier rekening mee.

Wat valt onder odd size bagage?

 • Zwaar: alles boven 32 kilo
 • Groot: alles groter dan 100 cm lang, 65 cm hoog en 75 cm breed
 • Afwijkende vorm: alles dat kan rollen of uitstekende/loshangende delen heeft
 • Breekbare bagage
 • Bagage met chemische artikelen (check ook de lijst van verboden goederen!)

Voorbeelden van odd size bagage zijn: ski’s, golftassen, surfplanken, rolstoelen, kinderwagens, fietsen, rugzakken met loshangende/uitstekende delen en muziekinstrumenten.

Speciale tarieven afwijkende bagage

Bij sommige luchtvaartmaatschappijen kan uw afwijkende bagage gratis meevliegen. Maar vaker betaalt u speciale tarieven. Deze zijn afhankelijk van het gewicht en formaat van het artikel en de vlucht. Informeer van tevoren bij de maatschappij onder welke voorwaarden u dze afwijkende bagage mag meenemen.

Afwijkende bagage als luchtvracht

Wilt u fiets, instrument of ander afwijkende bagage goedkoop vervoeren? Laat deze dan verzenden als luchtvracht. Dit is in veel gevallen aanzienlijk goedkoper dan het mee te nemen in het vliegtuig waarmee u zelf vliegt. Neem voor meer informatie contact op met uw luchtvaartmaatschappijof reisagent Wilt u meer informatie over Onbegeleide bagage/Luchtvracht of koeriersdiensten? Neem dan contact op met Worldwide Baggage Services, Telefoon: +31 (0) 20-4466233., Fax: +31(0)20 653 09 86

Pakketten

In samenwerking met DHL biedt Worldwide Baggage Services koeriersdiensten aan voor enveloppen en pakketten tot 50 kilo. Ook vindt u op Schiphol: European Community Express (EXC) en Worldwide Parcel Express (WPX). Ook zij verzorgen uw afwijkende pakketten. U vindt hen in Vertrekhal 3, tegenover rij 23.

Openingstijden pakketdiensten

Dagelijks, ook weekend, van 09:00 - 17:00 uur. Buiten deze tijden kunt u goederen afleveren bij Baggage Storage, in de kelder tussen Aankomsthal 1 en 2. De afwikkeling verloopt via e-mail en internet.

De Travelcenters van TravelXL regelen dit graag voor u, soms tegen een kleine vergoeding, als onderdeel van onze dienstverlening. Natuurlijk kunt u dit ook zelf regelen.

Hieronder vindt u enkele populaire luchtvaartmaatschappijen en reisorganisities die deze mogelijkheid bieden. Klik op de naam voor deze mogelijkheid en meer informatie. Kijk en klik op onze site onder <vlucht & hotel> op 'Inchecken en stoelreservering'.

KLM

TUIfly

Transavia.com

Corendon

TUI zie TUIfly

Neckermann

 

Reisverzekeringen TravelXL en de Europeesche

Alles over reizen & verzekeringen

TravelXL werkt samen met Europeesche Verzekeringen.

De Europeesche is al ruim negentig jaar dé specialist in vrijetijdsverzekeringen. Met onze reis- en annuleringsverzekeringen bent u goed verzekerd u als u op reis bent, maar ook als u uw reis moet annuleren.

Reisverzekering

Zonder zorgen op vakantie. Naar de zon, de sneeuw, een wereldstad of lekker de bergen in. Waar u ook naartoe gaat, met een reisverzekering van de Europeesche gaat u goed voorbereid op vakantie. Gaat u vaker per jaar op vakantie of weekendjes weg? Dan heeft u met de doorlopende reisverzekering meteen al uw trips verzekerd..

Altijd een reisverzekering op maat

U kunt uw reisverzekering zelf samenstellen. Daarbij kunt u kiezen uit de varianten Basis, Comfort en Optimaal. Hiermee bepaalt u zelf hoe goed u verzekerd bent. Tot slot kunt u uw verzekering uitbreiden met diverse dekkingen, zodat deze volledig aansluit op uw reizen.

Basis: de belangrijkste risico’s verzekerd

Met de variant Basis bent u goed verzekerd voor de belangrijkste risico’s tijdens uw reis. Zo bent u verzekerd voor deskundige hulpverlening via de Europeesche Hulplijn. Daarnaast heeft u recht op enkele belangrijke vergoedingen. Zo zijn alle kosten van personenhulp standaard tegen kostprijs gedekt en is bagage tot € 1000,- per persoon per reis gedekt, met een eigen risico van € 100,- per gebeurtenis. Heeft u de dekking geneeskundige kosten meeverzekerd? Dan krijgt u alle onverwachte medische kosten standaard vergoed. Zelfs wanneer deze onder uw verplicht eigen risico van uw zorgverzekering vallen. Kiest u voor een Doorlopende Verzekering voor Reizen met Basis dekking? Dan zijn al uw vakantiereizen tot 60 dagen aaneengesloten verzekerd.

Comfort: meer dan ruime vergoedingen

De variant Comfort van de Europeesche biedt meer dan de Basis reisverzekering. Bij de variant Comfort is uw bagage tot  € 3000,- per persoon per reis gedekt met een eigen risico van € 50,00 per gebeurtenis. En ook hierbij zijn alle kosten van personenhulp standaard tegen kostprijs gedekt. Heeft u de dekking geneeskundige kosten meeverzekerd? Dan krijgt u alle onverwachte medische kosten standaard vergoed. Zelfs wanneer deze onder uw verplicht eigen risico van uw zorgverzekering vallen. Kiest u voor een Doorlopende Verzekering voor Reizen met Comfort dekking? Dan zijn al uw vakantiereizen tot 90 dagen aaneengesloten verzekerd.

Uitbreidingen voor Basis & Comfort

U kunt uw Basis of Comfort reisverzekering verder uitbreiden met dekkingen die uw reisverzekering nog beter laten aansluiten op uw reisgedrag. Gaat u bijvoorbeeld vaak op wintersport of wilt u zich in het buitenland verzekeren voor rechtsbijstand of geneeskundige kosten? U kunt de dekking dan altijd naar wens aanpassen.

Optimaal: alles perfect geregeld

Wilt u geen enkel risico nemen en gewoon met een zeker gevoel op reis gaan? Dan is de variant Optimaal van de Europeesche perfect voor u. Met deze uitgebreide reisverzekering komt u niet voor verrassingen te staan. De kosten van personenhulp zijn standaard tegen kostprijs gedekt. En uw bagage is zelfs tot € 5000,- per persoon per reis gedekt. Bovendien is uw bagage tot twee jaar oud voor de nieuwwaarde verzekerd, zonder eigen risico! Heeft u de dekking geneeskundige kosten meeverzekerd? Dan krijgt u alle onverwachte medische kosten standaard vergoed. Zelfs wanneer deze onder uw verplicht eigen risico van uw zorgverzekering vallen. Kiest u voor een Doorlopende Verzekering voor Reizen met Optimaal dekking? Dan zijn al uw vakantiereizen tot 180 dagen aaneengesloten verzekerd.

Deskundige personenhulp

Heeft u hulp nodig op vakantie? Of het telefoonnummer van de dichtstbijzijnde dokter? Dan kunt u de Europeesche Hulplijn dag en nacht bellen. Onze medewerkers helpen u snel en goed. Met de Doorlopende Verzekering voor Reizen bent u standaard verzekerd van deskundige hulp wereldwijd. Een geruststellend idee.

Daarom belt u de Europeesche Hulplijn

-Voor hulp bij pech, ongevallen, ziekte en calamiteiten

-Voor professionele ondersteuning via de alarmcentrale

-Voor wereldwijde hulp in uw eigen taal

-Voor een snel advies bij eenvoudige medische klachten

-Voor de beste artsen in de buurt

Daarom een doorlopende reisverzekering van de Europeesche

Het hele jaar door zeker van uw vakanties genieten

-Standaard twee jaar nieuwwaardedekking op uw bagage bij de optimaal dekking

-Reiskostenvergoeding bij ziekte/overlijden van 1e, 2e en 3e graad familie

-Vrijwilligerswerk en stage in het buitenland standaard verzekerd

-Bijna alle sporten standaard meeverzekerd

-Vergoeding medische kosten die binnen uw verplicht eigen risico vallen

-Kinderen onder 5 jaar en twee meereizende logeetjes gratis meeverzekerd

Doorlopende annuleringsverzekering

U heeft een heerlijke vakantie in het vooruitzicht. Dan mag een annuleringsverzekering niet ontbreken. Want het kan gebeuren dat een geboekte reis niet door kan gaan of dat u halverwege terug naar huis moet. Een annuleringsverzekering van de Europeesche is dan ideaal. Die geldt niet alleen voor vertrek, maar ook tijdens uw vakantie. Wel zo makkelijk. Met de doorlopende annuleringsverzekering bent u bovendien het hele jaar door verzekerd voor de kosten van annulering. Handig als u vaker dan één keer per jaar op reis gaat!

U kunt uw doorlopende annuleringsverzekering volledig aanpassen aan uw wensen. U heeft de keuze uit twee verzekeringen: een standaard Annuleringsverzekering of een Allrisk Annuleringsverzekering.

Annuleringsverzekering: wat is standaard verzekerd?

Met de standaard Annuleringsverzekering van De Europeesche bent u goed verzekerd, als u uw vakantie moet annuleren. Naast de kosten van de annulering zijn ook de kosten van de ongebruikte reisdagen verzekerd. Dus mist u een deel van uw vakantie, bijvoorbeeld omdat u eerder naar huis moet? Dan ontvangt u een vergoeding voor uw ongebruikte vakantiedagen. En heeft u zelf uw reis, bijvoorbeeld vliegticket, hotel en autohuur, samengesteld en valt een van de onderdelen onvoorzien uit? Dan krijgt u de wijzigings- of annuleringskosten van de overige onderdelen vergoed.

Waarnemer meeverzekeren

Als u wilt, kunt u een (zaak)waarnemer meeverzekeren. Dat kan de persoon zijn die uw taken op uw werk waarneemt. Of de persoon die altijd op uw huis past terwijl u op reis bent. Als uw waarnemer iets overkomt, kunt u uw reis annuleren of vroegtijdig afbreken. U heeft dan recht op vergoeding van de annuleringskosten of de ongebruikte reisdagen. Als u ook een reisverzekering bij de Europeesche heeft afgesloten vergoeden wij ook uw eventuele terugreiskosten.

Allrisk Annuleringsverzekering

Wilt u zelf kunnen bepalen om welke reden u uw vakantie annuleert? Kies dan voor onze Allrisk Annuleringsverzekering. U kunt dan niet alleen een beroep doen op de annuleringsredenen die in de voorwaarden van de basisverzekering staan, maar u mag zelf bepalen om welke reden u liever niet op vakantie wilt. Bijvoorbeeld als uw beste vriend(in) ernstig ziek wordt, of als u  toch die nieuwe baan krijgt en snel moet beginnen. U krijgt voor deze extra annuleringsredenen dan 75% van uw annuleringskosten vergoed. Raadpleeg de voorwaarden voor de uitzonderingen.

Daarom een doorlopende annuleringsverzekering van de Europeesche

Het hele jaar door verzekerd voor annuleringskosten

- Unieke All risk Annuleringsdekking: u bepaalt zelf de reden van annulering

- Overlijden derdegraads familie standaard meeverzekerd

- Ex-partner blijft eerstegraads familie

- risico van samengestelde reizen standaard meeverzekerd

- Ook vergoeding als reisgenoot annuleert en zelf geen verzekering heeft

Meer weten?

Heeft u speciale wensen of wilt u meer weten over de mogelijkheden bij de Europeesche? Neem dan contact met een van onze Travelcenters. Klik hier voor het online afsluiten van uw verzekering.

 

 

De Rijksoverheid bepaalt wanneer er voor een vakantieland/ bestemming een negatief reisadvies wordt afgegeven. Check de speciale website hiervoor door hier te klikken.

Vindt u exact dezelfde vakantie ergens anders goedkoper dan betalen wij u het verschil terug. Zo betaalt u bij TravelXL nooit te veel. De voorwaarden van deze 'laagste prijsgarantie' zijn:

- Dit geldt uitsluitend voor exact dezelfde vakanties van door TravelXL verkochte en vertegenwoordigde reisorganisaties, met exact dezelfde vertrekdatum en vertrektijden, verzorging, aantal personen en betrokken leeftijden, dezelfde reisorganisatie, accommodatie, kamertype, reisduur, vertrek en aankomstluchthaven, dezelfde luchtvaartmaatschappij(en), stoelklasse in het vliegtuig, gereserveerde stoel.

- Wilt u aanspraak maken op deze "laagste prijsgarantie' dan wordt u verzocht binnen 24 uur na boeking ons per e-mail hiervan op de hoogte te stellen. Als bewijs dienen wij van u een printscreen van de door u gevonden reis + de desbetreffende link naar deze vakantie te ontvangen via de e-mail. Op deze basis kunnen wij het eventuele verschil controleren.

- Het is hierbij noodzakelijk dat de door u gewenste vakantie nog beschikbaar/boekbaar is op het moment dat wij dit controleren op juistheid.

- De met TravelXL samenwerkende reisorganisaties garanderen dat op deze website getoonde vakanties tevens dat deze prijzen ook verkrijgbaar zijn voor boekingen op een van onze Travelcenters. Hierbij zullen onze Travelplanners een check doen op prijs/kwaliteit en of er geen andere mogelijk betere opties voor u beschikbaar zijn. Dat is een van de grote voordelen van het boeken bij TravelXL.

- Vraag ook naar de 'XL- prijscheck', waarbij wij op het Travelcenter gratis voor u de verschillende reisorganisaties, die hetzelfde aanbod hebben, met elkaar vergelijken en mogelijk u een beter en aantrekkelijker alternatief kunnen bieden.

Iedereen wil goed voorbereid op vakantie. Maar doe jij dat ook? Doe de test op www.zelfzorg.nl  en download the app die beschikbaar is via GooglePlay of de App Store.

Fijne vakantie!

Consumenten informatie brochure

Wilt u meer informatie over TravelXL? Wat onze reisbureaus/ Travelcenters u bieden? Wat de mogelijkheden zijn van onze website? Kortom wat u van TravelXL als moderne reisbureauketen mag verwachten?

Klik dan hier voor onze virtuele brochure. Uiteraard is deze brochure ook bij onze vele Travelcenters verkrijgbaar.

 

Alleen volle batterijen aan boord

TravelXL adviseert de nieuwe veiligheidsvoorschriften uit de VS te volgen. Hierbij mogen passagiers alleen elektrische apparatuur aan boord meenemen met opgeladen batterijen.

Telefoons moeten aan boord worden geladen. 

De luchthavens en regeringen hebben deze nieuwe veiligheidsvoorschriften aangescherpt uit angst voor aanslagen. Op vele vluchten is het nu verboden de mobiele telefoons, laptops, smartphones en tablets met lege batterijen aan boord mee te nemen. Houdt hier rekening mee. Indien passagiers hier niet aan voldoen kan het zijn dat u deze elektrische apparaten moet achter laten om, indien mogelijk weer op te pakken of omboeken op een andere vlucht. De regels zijn nog zeer onduidelijk maar TravelXL adviseert geen enkel risico te lopen en om problemen te voorkomen altijd uitsluitend met opgeladen apparatuur aan boord te gaan. Alle elektronische apparaten met batterijen zoals mobiele telefoons, laptops, tablets, camera’s, e-readers, spelcomputers en MP3-spelers moet u bij de veiligheidscontrole op de luchthaven uit een eventuele beschermhoes kunnen halen en aan kunnen zetten.

Als u een een van deze apparaten op verzoek niet aan kunt zetten of niet uit de beschermhoes kunt halen, mag dit apparaat niet mee het vliegtuig in. Een smartphone met een lege batterij kan dus voor problemen zorgen.

De controles vinden plaats om uit te sluiten dat elektronische apparaten worden gebruikt voor terroristische doeleinden. Deze maatregel geldt alleen voor handbagage. In de ruimbagage mogen wel apparaten met niet-opgelade batterijen mee worden genomen.

(wijzigingen voorbehouden)

 

Beste prijs van de dag

Via het eigen boekingssysteem van TravelXL (u vindt deze prijzen meestal niet zelf op internet!)stellen wij reizen samen op basis van het combineren van verschillende onderdelen(vlucht, hotel, etc.) van de reis. Deze real-time ‘Dynamic Packaging’ mogelijkheden geven dagprijzen en zijn uniek voor Nederland. De objectieve prijsvergelijking van de TravelXL Travelcenters geeft de klant de zekerheid tegen de beste prijs van de dag de vakantie te kunnen boeken.

Samenwerking TravelXL met Schmetterling

De uitbreiding van de boekingsmogelijkheden met ook Duitse reisorganisaties maakt onderdeel uit van de nauwe samenwerking van TravelXL met Schmetterling, een van de grootste Europese reisbureauketens met meer dan 3800 aangesloten reisbureaus.

Direct prijsvoordeel voor de klant

TravelXL biedt de klant nu de grootste keuze uit toeristische aanbieders, hotels, vakantiehuizen en cruises met vertrekmogelijkheden uit o.a. Nederland, Duitsland en België. De grotere keuze en de uitbreiding van keuze- en boekingsmogelijkheden betekent voor de consument ook een direct prijsvoordeel. Dat voordeel geven wij door aan de klant. Tezamen met het Nederlandse aanbod biedt TravelXL het grootste aanbod in mogelijkheden waarbij tevens ook alle prijzen met elkaar worden vergeleken! Zo krijgt u een objectief overzicht van alle mogelijkheden. 

Uw TravelXL Travelcenter zal u zeker al veel informatie en reistips hebben gegeven. De eventueel laatste tips en antwoord op enkele belangrijke vragen vindt u in deze Reisinformatie folder. Alvast fijne vakantie en goede reis!